SITE FOTO'S INFORMATION BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

Archief:

2019
  • Op zondag 29 september stijlvol afsche
  • Op scholen en sport Workum veel tekort
  • Oude behangsels in vroegere stadhuis
  • Van nieuwe B&B en By Alberts
  • Wennemars: 'wakker blijven'
    >> meer

    2018
  • Fyftich jier lyn
  • Voetbalcafé een succes
  • Nieuwjaarsconcert Crescendo
  • Bibliotheek
  • Tarief liggelden aangepast
    >> meer

    2017
  • Rebus
  • 21 december 1967
  • Beoogd college
  • Duurzaamheid
  • Kunstbezit Súdwest-Fryslân
    >> meer

    2016
  • Life is Beautiful
  • Fyftich jier lyn
  • Wat sille we no beleve?!!
  • 3 januari Nieuwjaarsborrel Workum
  • Workum van Vroeger en Nu
    >> meer

    2015
  • Carbidschieten op de Stedspolle
  • Fiiftich jier lyn
  • Workum van Vroeger en Nu
  • Kwart miljoen voor Culturele Hoofdstad
  • Album Cor Hunia
    >> meer

    2014
  • Carbid schieten
  • Extra raadsvergadering over lijnopstel
  • Een gezond 2015
  • ‘Nieuwe woorden bij een oud verhaal’
  • Album Cor Hunia
    >> meer

    2013
  • Album Cor Hunia
  • Ernst Langhout en Johan Keus gast op n
  • Opbrengst Serious Request in Workum
  • Nieuwjaarsgroet
  • Workum van Vroeger en Nu
    >> meer

    2012
  • Rock en loll
  • Carbid schieten
  • Veel strijd bij het Ypie van der Werf
  • Loopgroep Workum zoekt trainer!
  • Workumse kunstenaars in Galerie De Ver
    >> meer

    2011
  • Rock en loll 2012
  • Een nieuwe Brijbek
  • Kerstnachtdienst
  • Skil en Nonnestrjitte
  • Brandweer rukt uit voor schoorsteenbra
    >> meer

    2010
  • Rock en Loll 2010
  • Vereniging van de maand
  • workum.nl agendabureau van Workum
  • Ypie van der Werf toernooi
  • Rock en Loll in voorbereiding
    >> meer

    2009
  • Rock en/of Loll
  • Wie maakt de mooiste winterfoto van Wo
  • Album Willem Twijnstra 13c en 14a
  • Nij Marienacker
  • Album Willem Twijnstra
    >> meer

    2008
  • Informatiebijeenkomst en condoleancere
  • Bijeenkomst in Workum druk bezocht
  • Vogelshow
  • FISKKOPPEN
  • Gasexplosie Buterikkers
    >> meer

    2007
  • Slotavond Workum 1100
  • Slot Workum 1100
  • Opening HIP
  • WINTER IN ZWEMBAD DE ROLPEAL
  • Slotavond Workum 1100 jaar
    >> meer

    2006
  • Workum 3-ers weer actief tijdens Rock
  • Soal by Warkum moat útbaggere
  • Mjorette en twirlvereniging Twisters u
  • Lintje voor Willem IJntema
  • Restauratiesubsidie voor spinnekop mol
    >> meer

  • 20 - 05 - 2017 - De Zoete Zoen is'om te zoenen'

    De Zoete Zoen is'om te zoenen'

    http://www.workum.nl/images/upload/workum10/6481.jpg
    Foto: Henk Gorter

    Albert Schootstra

    Workum is zo'n leuke stad. De ondernemers zijn actief en enthousiast en dat dragen wij natuurlijk een warm hart toe. En wij vindende mensen in Workum erg vriendelijk." Dat zeggen bijna eenstemmig Michel Lunenberg (51) en zijn echtgenote Maja Ganzevles (55).

    Sinds 1 april drijven zij aan het Noard De Zoete Zoen, pannenkoekenhuis en ijssalon. En om maar met de deur in huis te vallen: De Zoete Zoen is 'om te zoenen'. "Het belangrijkste van het gastheerschap en het gastvrouwschap is dat je meegaat met de gast, dat die centraal staat en zich thuis voelt. En verder dien je een goed product te leveren, het moet schoon zijn en het personeel vriendelijk. Ook het personeel dient helemaal met de gast mee te gaan," zo zegt Michel Lunenberg. Welnu, dat lijkt in De Zoete Zoen helemaal in orde.

    Vanaf 1 april is De Zoete Zoen - als gezegd - open in het pand waar vroeger Jopie’s H skeamer gevestigd was en daar weer voor De Petiele. "Op 1 februari kregen we de sleutel en toen hebben we een hoop schilder- en reparatiewerk gedaan en aanpassingen aangebracht," aldus het echtpaar. "Op '1 april zijn we toen open gegaan." Michel en Maja komen oorspronkelijk uit Apeldoorn. Vele jaren werkte Michel als interim-manager totdat hij in een functie  als commercieel directeur 'bleef hangen', zoals hij het zelf noemt. "Op een gegeven moment was ik dat zat en toen ben ik in het onroerend goed terechtgekomen. Huizen kopen, renoveren en verkopen. We hadden een bevriende makelaar die ons op bepaalde panden wees. Als Maja het wat vond zei ik er ja tegen en anders niet." Maja zelf is van oorsprong directiesecretaresse. Ze vertelt dat ze dat verreweg het langst is geweest bij het kadaster en als laatste had ze deze functie bij een maatschappelijk stichting. In 2006 "sloeg het noodlot toe." Michel Lunenberg bedoelt daarmee dat de 2 jaar later in volle hevigheid losbarstende crisis toen al merkbaar was in de sectoren waarin hij en zijn vrouw Maja werkzaam waren.'We hebben toen besloten om Nederland te verlaten. Ons laatste huis hebben we neutraal - geen winst, maar ook geen verlies - overgedaan aan een opkoper. We zijn naar Zweden vertrokken en hebben daar een camping gekocht aan de Botnische golf – met huisjes, een restaurant en een haven. Dat was het eerste moment dat we met de horeca in aanraking kwamen." Maja: "Ik had altijd gezegd dat ik alles wel wilde doen in de horeca, maar geen restaurant." Michel: "Na acht seizoenen in Zweden te hebben gedraaid zijn we teruggekomen. We bleken een camping te hebben gekocht die niet meer liep. Binnen een jaar hadden we er weer leven in, maar de kok die wij hadden was niet goed. De keuken in Zweden is niet echt iets bijzonders, geen haute cuisine zal ik maar zeggen, en dat bleek ook uit de werkwijze van onze kok. Maja is toen in de keuken gekomen en dat ging eigenlijk heel goed." Maja: "lk ben al die jaren de keuken niet meer uit geweest."

     

    Maja en Michel leggen uit dat het vakantieseizoen in Zweden maar kort is, zo'n vierenhalve maand. "En zo’n zeven- en -half, acht maanden niets doen is niets voor ons." Maja: "lk mag graag een boek lezen, maar altijd lezen, nou, daar ben je op een gegeven moment ook wel op uitgekeken." Michel Lunenberg en Maja Ganzevles hadden nog het geluk dat hun camping aan de monding van een rivier lag waardoor ze het seizoen nog een beetje konden verlengen: "Zodra het ijs weg was waren er de vissers."

    Toen Maja en Michel in 2006 in Zweden kwamen waren er vijftien Nederlanders die in Zweden een horecabedrijf hadden - een hotel, een restaurant op een camping of wat dan ook. Bij hun vertrek uit Zweden waren dat er zeventig. Binnen een halfjaar hadden ze de camping verkocht aan een Zwitser. De Zwitsers lijken nu Zweden te hebben ontdekt als een land voor horecaondernemers, zo vertelt het echtpaar. In Zweden ontdekten Maja en Michel dat vooral Friezen, Groningers en Drenten de Scandinavische landen als vakantiebestemming kiezen. Mensen uit Zuid-Nederland kiezen meer de Zuidelijke landen. 'We kenden het vooroordeel over de Friezen, Groningers en Drenten: stug, stil, teruggetrokken." Maar de Friezen die hun camping in Zweden bezochten leerden hun heel wat anders. Maja: "Friezen en Zweden hebben een beetje dezelfde mentaliteit openhartig, vriendelijk, vrolijk."

    Na de terugkeer in Nederland huurde het echtpaar voor een jaar een mooie woning op een stoeterij in Rijs, door het paar al keurig uitgesproken als 'Riis'. Hier vroegen ze zich af of ze nog in Nederland zouden kunnen aarden en zo ja, wat ze hier dan zouden gaan doen. Ze bekeken huizen in heel Nederland, maar ook in heel Friesland. Maar ze bleven 'hangen' bij de Friese Zuidwesthoek. Van lt Fryske Gea bleken ze het mooie huis 'Rijsterbosch' te kunnen pachten. 'We zijn aan het verbouwen gegaan en dat heeft 11 maanden geduurd. In het hoofdgebouw hebben we nu een Bed & Breakfast in het hoge segment. We hebben vijf tulpen en dat staat zo'n beetje gelijk aan vijf sterren voor een restaurant." Het pannenkoekenrestaurant De Vier Heemskinderen in Rijs ging failliet en Michel en Maja namen de activiteiten van dit restaurant over, de pannenkoeken dus. De Vier Heemskinderen is nu een 'gewoon' restaurant en draait voortreffelijk. "Het gaat heel goed met ons in Riis. We hebben een grote groep vaste gasten en die wordt steeds groter," aldus het echtpaar. Bij 'Rijsterbosch' heeft het echtpaar ook een ijssalon. Maar Maja en Michel wilden nog wel wat meer en toen viel hun oog op het pand aan het Noard. Daar zijn 45 verschillende pannenkoeken te krijgen, van zoete tot hartige in verschillende varianten. Er zijn ook 8 verschillende soorten tosti's en in de ijssalon vers gemaakt Italiaans schepijs. Dit ijs wordt bereid in een klein Italiaans dorpje vlakbij Rome. Men kan kiezen uit maar liefst 18 smaken. De kok uit Rijs is naar Workum gekomen en voor hun Bed & Breakfast in Rijs heeft het echtpaar een nieuwe kok aangetrokken, De Zoete Zoen heeft allerlei leuke acties. Een kind bijvoorbeeld dat zijn of haar zwemdiploma heeft gehaald kan binnen 14 dagen na dit heugelijke feit met medeneming van dat diploma een gratis kinderpannenkoek krijgen en limonade. Moederdag  waren er gratis pannenkoeken voor de moeders en binnenkort is datzelfde van toepassing als het Vaderdag is.

    In Rijs en Workum werken in totaal veertien mensen. Het is de bedoeling dat Maja het meeste in Workum aanwezig is en Michel in Rijs. De Zoete Zoen is nu nog open van woensdag tot en met zondag van 12:00 uur tot 20:00 uur. Vanaf juni is het pannenkoekenrestaurant zo'n zes of zeven dagen in de week open. In het hoogseizoen worden de openingstijden verruimd van 11:00 uur tot 21:00 uur. In de grote zaal, die er ook al was in Jopie's Húskeamer, kunnen gezelschappen heerlijk 'onder elkaar' eten.

    Bovendien kan men achter het pand ook buiten genoeglijk van de pannenkoeken genieten. Enfin, voor alle bijzonderheden kan men kijken op www.zoetezoen.nl met een link naar Facebook. Maar hoe dat allemaal zij, samenvattend kan men zeggen dat het toch al zo rijke Workumer horecabestand er een belangrijke 'speler’ heeft bij gekregen. Heel mooi!

    Bron: workumer krant FRISO

     



    << Terug
    Touristinfo

    Fasion by Fre    NEDCAD    
    Glashandel Sneek    Makelaardij P.J. de Jong    
    WJH Yachtservice    Touwspecialist    
    Jopie Huisman Museum    Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    
    Bouma kraanverhuur    Tapijthal Workum    
    Hunia's Drukkerij    Klameare Workum    
    Thijs van der Meer Slagerij