SITE FOTO'S INFORMATION BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

Archief:

2019
  • Geef kapotte spullen toch een tweede k
  • Nijefurd Sjongt te horen in Haarlem
  • Interessante expositie nu in Nij Marië
  • Oud-Workum gaat herleven
  • Kettingbrege omstreeks 1910
    >> meer

    2018
  • Fyftich jier lyn
  • Voetbalcafé een succes
  • Nieuwjaarsconcert Crescendo
  • Bibliotheek
  • Tarief liggelden aangepast
    >> meer

    2017
  • Rebus
  • 21 december 1967
  • Beoogd college
  • Duurzaamheid
  • Kunstbezit Súdwest-Fryslân
    >> meer

    2016
  • Life is Beautiful
  • Fyftich jier lyn
  • Wat sille we no beleve?!!
  • 3 januari Nieuwjaarsborrel Workum
  • Workum van Vroeger en Nu
    >> meer

    2015
  • Carbidschieten op de Stedspolle
  • Fiiftich jier lyn
  • Workum van Vroeger en Nu
  • Kwart miljoen voor Culturele Hoofdstad
  • Album Cor Hunia
    >> meer

    2014
  • Carbid schieten
  • Extra raadsvergadering over lijnopstel
  • Een gezond 2015
  • ‘Nieuwe woorden bij een oud verhaal’
  • Album Cor Hunia
    >> meer

    2013
  • Album Cor Hunia
  • Ernst Langhout en Johan Keus gast op n
  • Opbrengst Serious Request in Workum
  • Nieuwjaarsgroet
  • Workum van Vroeger en Nu
    >> meer

    2012
  • Rock en loll
  • Carbid schieten
  • Veel strijd bij het Ypie van der Werf
  • Loopgroep Workum zoekt trainer!
  • Workumse kunstenaars in Galerie De Ver
    >> meer

    2011
  • Rock en loll 2012
  • Een nieuwe Brijbek
  • Kerstnachtdienst
  • Skil en Nonnestrjitte
  • Brandweer rukt uit voor schoorsteenbra
    >> meer

    2010
  • Rock en Loll 2010
  • Vereniging van de maand
  • workum.nl agendabureau van Workum
  • Ypie van der Werf toernooi
  • Rock en Loll in voorbereiding
    >> meer

    2009
  • Rock en/of Loll
  • Wie maakt de mooiste winterfoto van Wo
  • Album Willem Twijnstra 13c en 14a
  • Nij Marienacker
  • Album Willem Twijnstra
    >> meer

    2008
  • Informatiebijeenkomst en condoleancere
  • Bijeenkomst in Workum druk bezocht
  • Vogelshow
  • FISKKOPPEN
  • Gasexplosie Buterikkers
    >> meer

    2007
  • Slotavond Workum 1100
  • Slot Workum 1100
  • Opening HIP
  • WINTER IN ZWEMBAD DE ROLPEAL
  • Slotavond Workum 1100 jaar
    >> meer

    2006
  • Workum 3-ers weer actief tijdens Rock
  • Soal by Warkum moat útbaggere
  • Mjorette en twirlvereniging Twisters u
  • Lintje voor Willem IJntema
  • Restauratiesubsidie voor spinnekop mol
    >> meer

  • 15 - 06 - 2019 - Fam. Bokma 10 jaar kaasmakerij De Nylander

    In de afgelopen 20 jaar heeft het melkveebedrijf van de fam. Bokma een grote ontwikkeling doorgemaakt. In 1998 zijn zij overgestapt op biologische bedrijfsvoering en kwamen de eerste Jersey’s op het bedrijf in It Heidenskip.
     Ruim 10 jaar later in 2009 hebben zij de kaasmakerij ‘De Nylander’ aan de Lange Leane overgenomen van Matti en Henk Hoogendoorn inclusief het runnen van de bijbehorende winkel. In 2002 is de boerderij omgeschakeld naar biologisch.

    Met grote toewijding en zorg maken zij een pure en smaakvolle boerenkaas. De productie van de Nylander kaas vraagt om de grootst mogelijke aandacht. Omdat zij een natuurproduct maken is het belangrijk scherp te zijn op alle elementen van het kaasmaken. Ondertussen wordt er van onze melk ook camembert en boerenboter gemaakt. Producten van topkwaliteit! Hun Jersey’s voorzien hen niet alleen van goede zuivel maar ook van een heerlijk stukje vlees.

    Op hun boerderij melken zij Jerseykoeien. Dat is een heel bijzonder koeienras: de Jersey heeft een bruine vacht en is wat kleiner dan het zwartbonte vee dat u vaak in het weiland ziet staan. Het zijn vriendelijke dieren met een heel nieuwsgierig karakter. Alle dieren lopen zoveel mogelijk buiten. Dat is goed en prettig voor de koeien en zorgt ook voor heerlijke zuivelproducten.

    Het welzijn van de dieren staat voorop. Naast weiden krijgen ze extra ruimte. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en passen geen chemische bestrijdingsmiddelen toe. Deze biologische werkwijze is beter voor de koeien en resulteert in heerlijke en eerlijke geproduceerde biologische producten, zoals kaas, boter en vlees.

    Om te vieren dat de fam. Bokma De Nylander tien jaar exploiteert, werd een Boerenlunch georganiseerd i.s.m. ROC (Regionaal Opleiding Centrum) Friese poort uit Sneek. De ROC is een zakenrelatie van de fam. Bokma.
    Klas 1 HS was met 20 man/vrouw aanwezig om de meer dan uitstekende Boerenlunch te begeleiden. Zij volgen de opleiding Horeca en Hospitality Management.

    http://www.workum.nl/images/upload/workum10/7965.jpg

    Nadat de genodigden waren aangeschoven aan de tafels heette Otto Jan iedereen welkom. Hij vertelde o.a. dat het volledige gezin werkzaam is in het hele bedrijf.” Iedereen heeft daar een taak in. De drie schoondochters nemen ieder een onderdeel voor hun rekening. Het maken van kaas en boter en de derde schoondochter heeft de boekhouding voor haar rekening genomen.
    De zonen dragen zorg voor de Jersey koeien”. Otto Jan heeft verschillende restaurants die vlees van hem betrekken, waaronder De Hinde in Hindeloopen, De Potvis in Stavoren en  Restaurants in Leeuwarden. Verder houdt Otto Jan zich bezig met de inkoop en verkoop en het vinden van nieuwe kanalen. Hij distribueert zelf het vlees. In het winkeltje van de Nylander is het vlees ook te koop. ‘Last but not least’ Marianne, de vrouw van Otto Jan,vervult een belangrijke rol. Zij heeft de zorg voor de kleinkinderen.

    Tijdens de lunch stonden Stefan Visser en Klaas Walburg in de ‘golle’ naast een aantal kalveren om iets ter vertellen over hun werk met betrekking tot de fam.Bokma.
    Stefan Visser werkt als chef-kok (Europees kampioen) in Leeuwarden. Hij werkt in het restaurant ‘Proefverlof’ de voormalige gevangenis ‘de Blokhuispoort’. Met ‘De Bak’ en ‘Eindeloos’ vormen zij een unieke driehoek met minder verspilling van voedsel. “Mijn baas Willem Schaafsma is eigenaar van Eindeloos en mede-eigenaar van Drink en Eetlokaal De Bak en Proefverlof. Voor alle drie de keukens wordt zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Daarnaast kunnen we verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een koe gebruiken in de verschillende keukens. Zo gaat een haasbiefstuk naar Eindeloos, een Ribeye naar Proefverlof en een Hollandse biefstuk naar Café de Bak. Ook bij groenten wordt zo weging mogelijk weggegooid. Bijvoorbeeld van de rode biet wordt het uitende gebruikt in salades of soep”.

    Ambachtelijk slager Klaas Walburg slacht de Jersey koeien die ‘uitgemolken’ zijn.
    “Ik zet mij enorm in om zoveel mogelijk te gebruiken”. Daarom slacht ik ook kalfjes en geitenbokjes.
    Tot slot vertelde Christa Bruggenkamp iets over het brood wat zij mocht leveren. “Ik heb de bakkersopleiding gevolgd en maak brood van het graan wat gemalen wordt in de koren- en pelmolen ‘De Onderneming’ in Witmarsum”. Vanuit haar enthousiasme besloot Christa de molenaarsopleiding te volgen. Inmiddels is zij molenaar en werkt onder de naam  ‘mevrouw de  Molenaar’.
    De fam. Bokma kan terugzien op een zeer geslaagde Boerenlunch met, hoe kan het ook anders, producten uit hun eigen bedrijf.



    << Terug
    Touristinfo

    Thijs van der Meer Slagerij    De Jong Workum Financieel Advies    
    Hunia's Drukkerij    Bouma kraanverhuur    
    Organische meststoffen Culterra    Tapijthal Workum    
    Glashandel Sneek    Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    
    Hulpteugel Vrijwilligersrooster    Roelof Fopma    
    Jopie Huisman Museum    Op de hoek van de stal    
    NEDCAD