HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

29 - 08 - 2015 - Historisch festival

Op zaterdag 29 augustus 2015 organiseren het "Warkums Erfskip" en "It âlders erf" van 11.00 tot 17.00 uur een historisch festival.
Tijdens het historisch festival kan het publiek in aanraking komen met de historie uit Workum en omgeving en krijgen instellingen die gericht zijn op de geschiedenis, de kans om zich te presenteren aan het publiek.
In de Klameare komt een markt bestaande uit vele stands en vinden een aantal lezingen plaats, alles op historisch gebied. Er zullen diverse activiteiten en bezienswaardig-heden zijn.


Lezingen tijdens het Historisch Festival Workum.

Op 29 augustus 2015 is de Klameare het middelpunt van het Historisch Festival Workum. In de grote zaal staan dan de stands van de deelnemers. Maar Warkums Erfskip en It âlders erf hebben ook een viertal heel boeiende lezingen voor u opgenomen in het programma, die in een bijzaal worden gehouden. Om alvast een keuze te kunnen maken geven wij hier alvast de tijden door.

Om 11.30 uur geeft dhr. Theo Kuipers van Tresoar een interessante kijk op de familie namen, onder de titel: “Over Pottjebier en de registratie van familienamen in 1811”. Waarom koos iemand voor de naam Poepjes of Piest, waarom eindigen zoveel Friese familienamen op –sma of –stra?

Om 12.30 uur vertelt mevr. Geartsje Postma-Krikke over het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Als “Grut Ambassadeur” vertelt zij over de rijkdom en het bijzonder hiervan. Daarnaast laat zij archeologische vondsten zien die in 2012 zijn gedaan bij haar boerderij op Arkum bij Tjerkwerd.

Om 14.30 uur kunt u luisteren naar dhr. Siem van der Woude van Tresoar over de Workumer schippers in de Sonttolregisters. In het Deens Nationaal Archief in Kopenhagen wordt de registratie bewaard van de tol die de koning van Denemarken hief op de scheepvaart door de Sont en deze zijn bewaard gebleven van de 15e eeuw tot 1857, het jaar waarin de tol werd opgeheven.

Om 15.30 uur is Wytze Stellingwerf aan de beurt. Heeft u het boek “De Oerpolder” gelezen, dan komt de naam “De Wolvetinte” u vast bekend voor. Drie jaar geleden werden bij “It Skar” aan de Fluessen ten behoeve van een natuurproject graafwerkzaamheden verricht. Bij het afgraven van een laag veen kwamen de restanten van een oude structuur en tienduizenden scherven aan de oppervlakte. Wytze neemt de toehoorders in zijn verhaal mee naar de tastbare geschiedenis van deze twee plekken met vondsten, die er gedaan zijn uit verschillende tijden! Zijn lezing is getiteld: Opgravingen in It Heidenskip en archeologie NOBA-terrein. 

Zoals u ziet hebben Warkums Erfskip en It âlders erf geprobeerd om de bezoekers een veelzijdig programma aan te bieden!

 << Terug
Touristinfo

Fasion by Fre    Glashandel Sneek    
Roelof Fopma    De Jong Workum Financieel Advies    
link naar groenbloem    Touwspecialist    
Bouma kraanverhuur    Jopie Huisman Museum    
Tapijthal Workum    Thijs van der Meer Slagerij    
Op de hoek van de stal    Makelaardij P.J. de Jong    
Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema