HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

04 - 05 - 2018 - Herdenkingsconcert

http://www.workum.nl/images/upload/workum10/7101.jpg
De componist Oliver Messiaen en zijn vrouw Yvonne Loriod.
Messiaen de componist van de muziek op het herdenkingsconcert.

 

Een volk dat haar kunst steeds meer ontkent, wordt uiteindelijk niet meer herkend.

 

herdenkingsconcert 4 mei

Doopsgezinde Kerk Workum, 20.45 u.

Messiaen -  ‘Quatuor pour la fin du temps’

Sergei Bolotny, viool

Noëlle Weidmann, cello

Joost van Rheeden, klarinet

Keiko Sakuma, piano

 

 

Messiaen ‘Quatuor’ op 4 mei in Workum

 

Op 4 mei is er weer het jaarlijkse herdenkingsconcert in Workum, als vanouds in de intieme ruimte van de Doopsgezinde Kerk in Workum.

Dit jaar opnieuw  het ‘Quatuor pour la fin fu temps’ van Olivier Messiaen: één van de grote monumenten uit de kamermuziek van de 20e eeuw. De uitvoering van dit werk maakte in 2012 zo’n grote indruk, dat ter plekke werd besloten dat het in de komende jaren niet bij die ene uitvoering zou blijven en dat het eigenlijk een vast terugkerend werk in de 4 mei-herdenkingsconcerten zou moeten worden. Bovendien wordt het werk zo zelden uitgevoerd in deze contreien, dat ook dat een herhaling rechtvaardigt.

 

Stalag VIIIA, 1941. Midden in de koude oorlogswinter komen enkele honderden krijgsgevangenen bij elkaar voor de première van Messiaens ‘Quatuor pour la fin du temps’ (letterlijk vertaald: kwartet voor het einde der tijden). Op een oude viool, een aftandse klarinet, een ongestemde piano en een krakkemikkige cello wordt dit ongeveer een uur durende kwartet in de vrieskou ten gehore gebracht.

Het moet ongelooflijk indrukwekkend geweest zijn: niemand wist of hij nog levend uit het kamp zou komen en hier werd hoop gecreëerd. In het stuk zit veel angst, maar aan het slot komt de oplossing, de waarheid.

Mede door dit credo is een uitvoering van dit werk op 4 mei logisch. En ook: als iets het  waard is om gehoord te worden, als iets behoort tot één van de muzikale belevenissen van je leven, als iets behoort tot de noodzakelijk te ervaren kunstwerken uit de turbulente 20e eeuw, dan is het deze compositie. En mocht je het al eens hebben gehoord, dan ga je nog een keer luisteren, want dit meesterwerk verveelt nooit.

 

Maar een herdenkingsconcert als dit betekent meer dan een muzikale ervaring, meer ook dan een herinnering aan de ellende van de oorlog. Het confronteert ons ook met de onvolkomenheden in onze moderne maatschappij, waarin waarachtige kunst en cultuur voor velen steeds minder belangrijk lijken te worden en waarin economische belangen de wereld zijn gaan regeren. Maar kunst en cultuur zijn, meer nog dan welke technische en economische ontwikkelingen dan ook, de pijlers van een aanvaardbare samenleving. Het is onze plicht om dit te blijven ervaren en om de kunst als basis van onze cultuur die kans te geven die het verdient. Daarom ook blijft een concert als dit een noodzakelijk gegeven, niet alleen in die eerste dagen in mei maar ook juist in deze tijd waarin bezuinigingen op kunst en cultuur door velen helaas nog steeds als onontkoombaar worden gezien. Terwijl kunst en cultuur als de grote vijand van geweld kunnen worden beschouwd.

Een volk dat haar kunst steeds meer ontkent, wordt uiteindelijk niet meer herkend.

 

Daarom een uitnodiging aan iedereen die dit ondersteunt, om dit concert te gaan bezoeken.

De uitvoerenden van het ’Quatuor’ zijn Sergei Bolotny - viool,  Noëlle Weidmann – cello, Joost van Rheeden- klarinet en Keiko Sakuma, piano. Drie van de musici zijn werkzaam in het Noord Nederlands Orkest. Dit concert is een onderdeel van de kamermuziekserie van het NNO en van de kamermuziekserie van Workum Klassiek en vindt plaats in de Doopsgezinde Kerk in Workum. Aanvang: 20.45 u. (na de stille tocht). Het concert is zonder pauze.

 

 << Terug
Touristinfo

Jopie Huisman Museum    Fasion by Fre    
Op de hoek van de stal    Bouma kraanverhuur    
NEDCAD    Touwspecialist    
Makelaardij P.J. de Jong    Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    
Hunia's Drukkerij    Glashandel Sneek    
De Jong Workum Financieel Advies    Tapijthal Workum    
Klameare Workum