HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

12 - 09 - 2018 - Orgelconcert in Gertrudis

Orgelconcert in Gertrudis

VANAVOND 20:00 uur

Veel mooie klanken hebben de gewelven in de St. Gertrudiskerk in Workum deze zomer gevuld. Warme klanken, maar ook heldere en frisse muziek, gecomponeerd door grote meesters uit het verleden en het heden. Nu de herfst zijn intrede doet is het een waardig moment om de zomeravondserie af te sluiten. Woensdagavond, 12 september, om 20.00 uur wordt het slotconcert gegeven door Dick Sanderman.

Dick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsakte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij onder anderen Da- niel Roth, Hans Haselböck enJean Guillou. ln 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgel improvisatieconcours te Bolsward. Als solist en koorbegeleider werkte hij mee aan concerten en opnamen, onder andere tijdens het lnternationaal Orgelfestival Napels (1981), in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991) in Jeruzalem (1999), Oxford (2012), Vilnius (2013) en Harrogate (2015, 2017). Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist op het orgel in het gemeentehuis. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde gemeenten van Rijssen en Hellendoorn. Hij is redactielid van het maandblad De Orgelvriend en fungeert als gecommitteerde bij staatsexamens voor orgel en tijdens examens kerkelijk orgelspel. Regelmatig publiceert hij artikelen en verzorgt hij lezingen en workshops, met name op het gebied van het kerkelijk orgelspel. Als eerste Nederlandse componist publiceerde hij twee complete koraalboeken plus een serie bewerkingen voor de 150 psalmen.

Hij maakte deel uit van een van de redactionele werkgroepen die het nieuwe Liedboek hebben voorbereid en fungeerde als projectcoördinator voor de bijbehorende begeleidingsbundel voor de psalmen. Ook was hij eindredacteur van het boek 'Organist in de praktijk'(2014). Verder werkte hij mee aan de totstandkoming van de liederenbundel ‘Weerklank' (2016). Mede vanwege zijn verdiensten voor de kerkmuziek werd hij in 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zijn programma begint op het monumentale Kuckel-orgel met een orgelwerk van Johann Ludwig Krebs en van de in 1953 geboren Ad Wammes. Op het Jan Harmens orgel (het hoofdorgel) worden orgelwerken gespeeld van Adriano Banchleni, Herman Keller, Johann Sebestian Bach, Johann Christoph Kellner, Johann Balthasar Kehi en van de organist zelf. Hij besluit het concert met een improvisatie.

 

 << Terug
Touristinfo

Glashandel Sneek    De Jong Workum Financieel Advies    
Op de hoek van de stal    NEDCAD    
Hunia's Drukkerij    Fasion by Fre    
Klameare Workum    link naar groenbloem    
Thijs van der Meer Slagerij    Organische meststoffen Culterra    
Jopie Huisman Museum    Makelaardij P.J. de Jong    
Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema