HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

11 - 04 - 2019 - Fryske Johannes Passy

 


http://www.workum.nl/images/upload/workum10/7738.jpg

11 april 2019, St. Gertrudiskerk, Workum

de Fryske Passy van Hoite Pruiksma als drama van beeld en muziek

De Fryske Johannes Passy van Hoite Pruiksma op donderdag 11 april om 20.30 u. in de St. Gertrudiskerk in Workum, weer in de dramatisch-theatrale setting! 

Vorig jaar een indrukwekkende gebeurtenis, deze Fryske Passy van Hoite Pruiksma.  Met 7 voorstellingen in het hele land artistiek gezien een groot succes. Reden genoeg om deze Passy dit jaar weer te herhalen.

Deze door Hoite Pruiksma gecomponeerde Johannes Passy werd in 1999 voor het eerst in Workum en in Groningen uitgevoerd, door hem daarna omgewerkt en kwam in die vorm daarna nog twee keer tot klinken. De verkiezing van Leeuwarden tot culturele hoofdstad in 2018 inspireerde Hoite Pruiksma om zijn Passy weer uit te gaan voeren. Maar dan in een andere vorm. Dat het passie-verhaal grote dramatische kwaliteiten bezit, dat is al vaak bewezen: de rock-opera ‘Jesus Christ Superstar’ en o.a. de passie’s van Bach, Goebaidoelina en James McMillan zijn daar de bewijzen van, evenals de grootschalige ‘Passion’- uitvoeringen die sinds een aantal jaren via de televisie populair zijn geworden. Daarbij is er een verschil tussen de scenisch bedoelde rock-opera en het Passionspectakel enerzijds en de composities van Bach, Goebaidoelina, McMillan (en andere componisten) anderzijds. De laatstgenoemde categorie is in eerste instantie bedoeld als een puur muzikale uitdrukking van het lijdensverhaal, vroeger als onderdeel van de liturgie (zoals bij Bach) en later ook als concert in de concertzaal. Toch zijn b.v. de Bach-passies qua vorm vergelijkbaar met die van de opera, zij het dat de opzet minder theatraal is uitgewerkt door de componist. Logisch ook wanneer je (zoals Bach dus) het werk schrijft voor een uitvoering als kerkdienst. Daar konden (en mochten) geen decors, licht, etc. worden gebruikt. Maar de rockopera van Webber en de Passion-televisievorm bewijzen dat dit verhaal heel goed als een theaterstuk kan worden opgevoerd (de al heel lang bestaande passiespelen in Oberammergau zijn daarvan ook een mooi voorbeeld). En in de afgelopen decennia is gebleken dat ook de passies van Bach geschikt zijn om in een, zij het in een bij de muziek passende terughoudendheid,  dramatische setting van licht en beweging te kunnen uitvoeren.

In de categorie ‘dramatisch-muzikale’ vorm past ook de passie van Hoite Pruiksma. ‘De emotionele geladenheid van de Jehannes Passy, die Hoite Pruiksma heeft geschreven, is groots en op bepaalde plaatsen zelfs overweldigend’  stond in de recensie na de première in de Leeuwarder Courant. En zo liep Pruiksma al langer met het idee rond om met dat aspect ‘drama’ iets te gaan doen. De bijna rauwe directheid en tevens zo klankrijke en melodische Friese taal sluit volgens de componist naadloos aan bij de mystieke en expressieve verteltrant van het Bijbelse passieverhaal volgens Johannes.  Deze eigentijdse Fryske Passy, met contrastrijke muziek van verstilling tot dramatisch expressief, heeft in de basisopzet al dat aspect van een theatraal drama in zich:  bij het componeren had Pruiksma de ruimte van de St. Gertrudiskerk in gedachten. Aan het begin van de passie komt het koor al zingend vanuit verschillende kanten van de kerk naar het podium toegelopen: een prachtig theatraal gebaar. Tijdens de uitvoering  in april wordt door een uitgekiende toevoeging van regie en licht de visuele verbeelding van deze dramatische muziek op een schilderachtige manier vergroot. Dat dit een zeer bijzondere beleving gaat opleveren, dat zullen bezoekers die de uitvoering vorig jaar hebben bijgewoond, zich nog goed weten te herinneren!

Op 11 april dus weer dit drama van beeld en muziek. Met de nodige verfijningen wat betreft de beeldregie. Aan de muziek hoeft niets meer te gebeuren: die staat als een huis. 

Zeker in de uitvoering , zoals we dat van Pruiksma gewend zijn: van hoge, professionele kwaliteit:  het koor Capella Frisiae, zeven instrumentalisten en met als solisten Jelle Draijer (Christus),  Ben Brunt (Pilatus) en Harry van Berne (Evangelist). Dirigent is Hoite Pruiksma en de regisseur is Gooitsen Eenling. De theatertechniek wordt verzorgd door Stage Master uit Bolsward.

Donderdag 11 april 2019, 20.30 u. St. Gertrudiskerk, Workum.

Kaarten in de voorverkoop €21 (excl. administratiekosten) via de site www.stichting-up.nl  en aan de kassa €25.

 

Alvast in uw agenda noteren? << Terug
Touristinfo

Glashandel Sneek    Touwspecialist    
Hunia's Drukkerij    Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    
Bouma kraanverhuur    De Jong Workum Financieel Advies    
Op de hoek van de stal    Thijs van der Meer Slagerij    
Fasion by Fre    WJH Yachtservice    
NEDCAD    Roelof Fopma    
Makelaardij P.J. de Jong