HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

19 - 11 - 2018 - Thema-avond met ds. J.H. Hamoen

Thema-avond met ds. J.H. Hamoen, In gesprek met Charlotte Salomon 

De Joodse Charlotte Salomon werd geboren op 16 april 1917 in Berlijn. Dat was voor het Joods Historisch Museum in Amsterdam aanleiding om haar complete werk tentoon te stellen. Die tentoonstelling is inmiddels voorbij, maar ook zonder die tentoonstelling hou ik daar graag een lezing over.
 
Tijdens de oorlogsjaren verbleef Charlotte in Zuid Frankrijk en daar begon zij aan een 'totaal waanzinnig' project om mentaal te overleven. Ze trok zich terug op een hotelkamertje en schilderde in ruim een jaar tijd bijna 1000 gouaches (waterverfschilderijen), waarin ze terugkeek op haar leven. Het werd een geschilderd theaterstuk, waarin niet alleen beeld, maar ook tekst en muziek een grote rol spelen. Charlotte zelf werd kort na de afronding van dit kunstwerk gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze werd vermoord.
 
Door middel van een selectie uit het werk van Charlotte Salomon zal ik vertellen over haar leven en haar levensvisie. Het is overigens meer dan 'plaatjes kijken', want haar werk daagt ook ons nu uit om na te denken over ons leven en hoe je om kunt gaan met tegenslag en verdriet. Dat doet Charlotte namelijk op een bijzondere manier.
We gaan dus echt 'in gesprek met Charlotte'! 
 
Van harte welkom !
 
Emeritus predikant dr. Jan Henk Hamoen is bijzonder geïnteresseerd in de ontmoeting tussen kerk en kunst en cultuur. In voorgaande jaren sprak hij in Workum over het werk van Marc Chagall, Henk N. Werkman en Vincent van Gogh; lezingen die enthousiast zijn ontvangen.     
 
Datum:                Maandag 19 november 2018
Plaats:                Oer de Toer
Tijd:                    20.00-22.00 uur

Leiding:               dr. Jan Henk Hamoen

 

Meer informatie: www.pgworkum.nl/activiteiten2018/<< Terug
Touristinfo

Klameare Workum    Hunia's Drukkerij    
Makelaardij P.J. de Jong    Tapijthal Workum    
Fasion by Fre    NEDCAD    
Jopie Huisman Museum    Thijs van der Meer Slagerij    
WJH Yachtservice    Bouma kraanverhuur    
Glashandel Sneek    Organische meststoffen Culterra    
Hulpteugel Vrijwilligersrooster