HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

15 - 09 - 2019 - Barok met Johan Brouwer

Barok met Johan Brouwer,

Doopsgezinde Kerk,

15.00 u.

Komende zondagmiddag vindt in de Doopsgezinde Kerk in Workum het eerste concert plaats in de kamermuziekserie van Workum Klassiek. Een concert met als titel ‘Bach Voorlopers en Tijdgenoten’. Voor de muziekkenners is het duidelijk dat dit een concert is met barokmuziek. Klavecinist Johan Brouwer heeft zijn programma gemaakt met Johann Sebastian Bach als centrale componist.

De voorlopers van Bach zijn in dit programma Froberger en Louis Couperin. De tijdgenoten worden vertegenwoordigd door Clérembault en Francois Couperin (een neef van Louis). Franse en Duitse muziek dus. Met na de pauze de muziek van Bach. Bach kan worden beschouwd als één van de allergrootste componisten ooit. Dat ook een groot man als hij is beïnvloed door zijn voorgangers, is logisch. En dat ook deze voorgangers en zijn tijdgenoten prachtige muziek componeerden, wordt in dit concert hoorbaar. Het klavecimbel is daarin één van de belangrijkste instrumenten, zijnde de voorloper van onze huidige piano. Omdat je op een klavecimbel geen onderscheid kunt maken tussen hard en zacht spelen, moeten de accenten en het daarbij behorende muzikale spanningsverloop op een andere manier worden opgelost, n.l. door het op sommige momenten iets langer aanhouden van de tijdsduur van een toon. Een speelwijze die ‘barokmusici’ in hun genen hebben opgeslagen.

Johan Brouwer is zo’n musicus. Als leerling van de wereldberoemde Gustav Leonhardt studeerde hij aan het Amsterdams Conservatorium en volgde hij masterclasses  bij Ton Koopman, René Saorgin en Jos van Immerseel. Hij heeft inmiddels concerten gegeven in Nederland, Frankrijk, Portugal, Engeland, Zweden en Duitsland. Ook was hij als leider/klavecinist verbonden aan het Groninger barokorkest Collegium Musicum, waarmee hij zich naast de grote traditionele werken uit de Barok, ook toelegde op onbekend werk  uit de 17e en 18e eeuw. Zoals gebruikelijk bij klavecinisten speelt hij op zijn eigen instrument. Dit is een kopie van een 17e-eeuws Frans klavecimbel, gebouwd door David Rubio (1980) naar een instrument van Jean Vaudry (1681). De decoratie van het instrument (Chinoiserie) is een kopie van het origineel, gemaakt door Ann Mactaggert. Het origineel bevindt zich in het Victorie & Albert Museum te Londen. Een concert dus op een klinkend kunstwerk. Met de muziek van grote meesters garant voor een prachtig concert.<< Terug
Touristinfo

Touwspecialist    Thijs van der Meer Slagerij    
Jopie Huisman Museum    Makelaardij P.J. de Jong    
Fasion by Fre    Bouma kraanverhuur    
Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    Klameare Workum    
NEDCAD    Tapijthal Workum    
Hunia's Drukkerij    Roelof Fopma    
Workumer Jachtservice