HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda uitgelicht

Archief:

2017

 • U kunt hier staan
 • Vrouwen van nu Workum
  >> meer

  2016
 • Op e Nij Blomkje
 • U kunt hier staan
  >> meer

  2015
 • Biljartvereniging Yn de Alde Smidte (Y
 • Vereniging tot behoud van de TX 11
  >> meer

  2014
 • U kunt hier staan
 • Badmintonclub Workum
 • U kunt hier staan
 • Stichting ‘De Staverse Jol’
  >> meer

  2013
 • werkgroep workum.nl
 • Organisatie Sinterklaasintocht Workum
 • Zeilvaart College Workum
 • Stichting Cultureel Nut
 • Smederij ‘De Begine Smidte’
  >> meer

  2012
 • Brassband Crescendo Workum
 • Stichting Promotie Workum
 • Liereliet, Strontrace, Visserij en Beu
 • Veekeuringscommissie Workum
 • Stichting Brij Blues Workum
  >> meer

  2011
 • Vocalgroup Tjilpz
 • Schaakclub ODI Workum
 • Stichting tot behoud van WK 1 en TX 11
 • Zeilvereniging Workum
 • Vrijwilligers TX.11 en WK.1
  >> meer

 • Brassband Crescendo Workum

   Muziekvereniging Crescendo is deze maand de vereniging van de maand op Workum.nl. Crescendo is geen onbekende in de Workumer gemeenschap. De vereniging is al 122 jaar oud en zeer betrokken bij Workumer activiteiten.

  Komende maand wordt een drukke maand voor Crescendo met de voorbereidingen op ons nieuwjaarsconcert op 12 januari 2013 (met DieTwa!) en een stuk of 4 kerstconcerten, bijvoorbeeld het bekende kerstconcert van Klaske Deinum op zondag 16 december in de St. Gertrudiskerk. Tijd om eens kennis te maken met het verleden en heden!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Geschiedenis

  In 1889 werd er door een muziekgezelschap uit Wanswerd a.d. Streek een Uitvoering gegeven in Workum. Dit was het eerst Liefhebberij (amateur) korps dat in Friesland optrad. Stedelijke korpsen werden door gemeentes gefinancierd, terwijl liefhebberijkorpsen op contributies der leden en begunstigers waren aangewezen. De uitvoering van dit korps viel zeer in de smaak, want al spoedig hoorde men het gemompel "zooiets moesten we in Worckum toch ook hebben?" De heren Boeschoten (schoolmeester), Kemker en Sybrandij kwamen bij elkaar om de dingen te overleggen. Het kostte natuurlijk wel wat. Samen trokken ze erop uit, tot ze 14 mensen bij elkaar hadden. Na 'eenig' tijd werd de Vereeniging opgericht. Door ieder lid fl. 10,= te laten storten kwam er geld bij elkaar om instrumenten te kopen. Het ontbrekende moest door renteloze aandelen bij de burgerij vandaan gehaald worden. Ook dit lukte heel spoedig. Toen het geld er was werden door Meester Boeschoten (als benoemde Directeur) de benodigde instrumenten besteld bij de Firma Kessels te Tilburg. De heer Kessels kwam spoedig daarna te Workum om zelf elk lid 't hem passend instrument te overhandigen. En daar was de geboorte van muziekgezelschap "Crescendo" Workum.

  Crescendo nam direct vanaf het begin al een prominente plaats in de Workumer gemeenschap. Bij huldigingen, evenementen, kerkdiensten en andere festiviteiten was Crescendo altijd van de partij. De muziektent was dan ook een plaats waar in het verleden, maar ook nu nog vaak door Crescendo wordt opgetreden.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Huidige vereniging

  Vanaf het begin is Crescendo een fanfareorkest geweest, maar in 1965 is onder inspiratie van toenmalig dirigint en brassbandpioneer Sierd de Boer de vereniging omgevormd tot een brassband. De heer De Boer is 25 jaar dirigent van Crescendo geweest, altijd vol overgave. Momenteel is Crescendo een vereniging die uit zo'n 28 leden bestaat, waaronder 4 leerlingen die les krijgen van dirigent en muziekleraar Marten Miedema. Een kleine club enthousiaste muzikanten die altijd probeert het onderste uit zichzelf te halen en concerten te geven voor een breed publiek

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


   Leerlingenproject

  Crescendo is, zoals aangegeven, een kleine club muzikanten en daarover maken we ons wel een beetje zorgen. De leerlingen en muzikanten liggen niet voor het oprapen. Kinderen leven in de zogenaamde 'zapp-cultuur' en hebben weinig doorzettingsvermogen als het gaat om het oefenen en leren blazen op een muziekinstrument. Een blaasinstrument krijg je namelijk niet binnen een maand onder de knie. Toch wordt er door onze leden en dirigent vol enthousiasme les gegeven op scholen en in De Klameare. Momenteel is er op De Pipegaal een zogenaamde 'Blaasklas'. De kinderen van groep 5 en 6 krijgen daar onder schooltijd les op een blaasinstrument en ze zijn dan altijd erg enthousiast. Eind december is er een presentatie van de geleerde noten op school. In april en mei van afgelopen jaar werd een dergelijk project op basisschool It Finster gegeven en werd voor een volle zaal een prachtig 'concert' gegeven door de kinderen. Zo probeert Crescendo te blijven werken aan haar toekomst.

   

   

   

   

   

   
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Nieuwjaarsconcert met Die Twa

  Elk jaar organiseert Crescendo haar traditionele nieuwjaarsconcert op de tweede zaterdag van het jaar in Sporthal De Rolpeal. Over enkele weken/dagen, op 12 januari 2013 is popduo Die Twa de muzikale gast. Ongetwijfeld een prachtige avond, getuige de belangstelling die er nu, begin december, al is voor kaarten.

  Het zal een speciale avond worden omdat Die Twa, bekend in Friesland van hun hits 'Fûgels', 'Sinnewaarmte' en 'Eachkontakt' ook samen met Crescendo zal spelen. Naast deze leuke heren treden ook de muzikanten van de Mallet & Percussion Group Workum en de kinderen van de Jazz-dans op.  Sporthal "De Rolpeal" in Workum zal worden omgetoverd tot een heuse concertzaal en zal gevuld worden met de muzikale klanken van al deze artiesten, al dan niet in combinatie met Brassband Crescendo onder leiding van dirigent Marten Miedema.

  Met een groot aanbod aan muziek, zang en dans wordt een gevarieerde en leuke avond geboden, waarbij het motto is: "Voor elk wat wils". Het concert is in Sporthal De Rolpeal in Workum en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 en kinderen tot 12 jaar zijn gratis! In de voorverkoop zijn de kaarten vanaf half december af te halen bij Sigarenmagazijn Van der Velde. Voor meer informatie en voor de kaartverkoop kunt u ook kijken op www.crescendoworkum.nl.

  Meer informatie

  Wil je meer informatie over onze vereniging, of wil je lid worden (binnen de band zijn er momenteel vacatures voor trombone en cornet) dan kun je kijken op onze website via www.crescendoworkum.nl of de nieuwe site op facebook: http://www.facebook.com/pages/Brassband-Crescendo/245316185598226.

  Natuurlijk ben je ook van harte welkom op onze repetitieavond. Deze is op donderdagavond van 19.30 - 22.00 uur in De Klameare in Workum.

   

   

   

   

     << Terug
  Bouma kraanverhuur    Jopie Huisman Museum    StringIT    Glashandel Sneek    Fashion by Fré    Tapijthal Workum    Werfdehoop.nl    Makelaardij P.J. de Jong    
  Op de hoek van de stal    Organische meststoffen Culterra    De Jong Workum Financieel Advies    link naar groenbloem    Hunia's Drukkerij    Klameare Workum    Lines4boats.nl    Thijs van der Meer Slagerij