HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda uitgelicht

Archief:

2017

 • U kunt hier staan
 • Vrouwen van nu Workum
  >> meer

  2016
 • Op e Nij Blomkje
 • U kunt hier staan
  >> meer

  2015
 • Biljartvereniging Yn de Alde Smidte (Y
 • Vereniging tot behoud van de TX 11
  >> meer

  2014
 • U kunt hier staan
 • Badmintonclub Workum
 • U kunt hier staan
 • Stichting ‘De Staverse Jol’
  >> meer

  2013
 • werkgroep workum.nl
 • Organisatie Sinterklaasintocht Workum
 • Zeilvaart College Workum
 • Stichting Cultureel Nut
 • Smederij ‘De Begine Smidte’
  >> meer

  2012
 • Brassband Crescendo Workum
 • Stichting Promotie Workum
 • Liereliet, Strontrace, Visserij en Beu
 • Veekeuringscommissie Workum
 • Stichting Brij Blues Workum
  >> meer

  2011
 • Vocalgroup Tjilpz
 • Schaakclub ODI Workum
 • Stichting tot behoud van WK 1 en TX 11
 • Zeilvereniging Workum
 • Vrijwilligers TX.11 en WK.1
  >> meer

 • Zeilvereniging Workum

  Ondanks dat de ZVW een relatief kleine vereniging is, draait de huidige groep vrijwilligers al weer ruim 20 jaar enthousiast jaarlijks diverse grote evenementen. De verschillende wedstrijdleiders, waaronder Gerlof van Wieren, Gerard Galema, Klaas Polet en Gerrit Heeringa, hebben in samenwerking met hun team al een groot aantal belangrijke wapenfeiten achter hun naam staan. Sinds 1994 beschikt de vereniging over een markant verenigingsschip, de 'Nautilus', dat geschikt is voor zowel het binnenwater als het IJsselmeer. Naast de functie als start- en finishschip kan het schip tijdens de wedstrijden ook onderdak bieden aan door pech gestrande zeilers.

  Staat van dienst
  De afgelopen 20 jaar organiseerde ZVW een groot aantal aansprekende evenementen, met gemiddeld 100 deelnemers uit binnen- en buitenland. De Dartklasse organisatie is een graag geziene gast met als absolute toppers de EK in 1993 die ZVW in samenwerking met WV Uitdam organiseerde en het WK in 2008. Het EK Europe in 1991 met 400 deelnemers was een opstapje naar nog grotere evenementen. Het WK Topper in 2001 was een fantastisch evenement. Helaas was er geen enkele Nederlandse deelnemer. DE ONK Optimist in combinatie met de Splash / Flash in 2003 is een van de toppers van de afgelopen jaren. Bijna 600 deelnemers, alles liep volgens planning en zeer gedisciplineerd. Tegenwoordig is dit evenement bekend als de Dutch Youth Regatta, waar naast de Optimist en de Splash ook andere jeugdklassen zoals de laser radiaal, 4.7 de Cadet, Hobie 16, Yngling, 420 en 29er aan deelnemen en is het evenement gegroeid tot ruim 800 deelnemers. Ook de United 4, waarvan een of twee weekenden in Workum worden gezeild, zijn uitgegroeid tot evenementen met rond de 400 deelmers. Het WK Splash, Flash en Vaurien in Stavoren in 2003 in samenwerking met de KWS uit Sneek was een zeer geslaagd evenement, mede dankzij het prachtige weer.

  De laatste jaren worden er ook regelmatig EK's en WK's bij ons gevaren, zoals de Optimisten, de Dart's en de Europe's. Ook de kleinere evenementen zijn in de afgelopen jaren heel succesvol gebleken. Over het algemeen komen zeilevenementen in nauw overleg met de organiserende klasse organisatie tot stand. De ZVW beschikt over eigen materiaal en mensen om een evenement totaal te organiseren (zelfs twee of drie banen als het moet), echter wanneer een klasse organisatie zelf een aantal dingen wil doen is dat natuurlijk in goed overleg mogelijk. Het wedstrijdtechnische gedeelte valt vaak in zijn geheel onder de verantwoordelijkheid van ZV Workum. Ook voor kleinere klasse-organisaties kan ZV Workum evenementen organiseren. Door het combineren van meerdere klassen in één weekend wordt de aantrekkingskracht op zeilers over het algemeen groter, waardoor hele leuke evenementen ontstaan.

  Locatie
  Direct aan het IJsselmeer ligt de camping "It Soal" en aan het uiteinde van deze camping kan de ZVW voor de evenementen gebruik maken van een gemeentelijk dagrecreatie terein dat direct aan het IJsselmeer is gelegen. Op deze landtong staan de onderkomens van de organisatie (wedstrijdcomité, protest-commissie en organiserende klassevereniging). Dit is eveneens de centrale ontmoetingsplaats voor deelnemers, vrijwilligers, officials en bezoekers. Hier kunnen de deelnemers in de nabijheid van hun boot de tent, caravan of camper plaatsen. Door de beslotenheid van de locatie, ondervinden de zeilers weinig last van buitenstaanders hetgeen de sfeer ten goede komt. Het wedstrijdwater ligt op zeer korte afstand van het wedstrijdcentrum op de wal. Afhankelijk van type boot en wind-richting kunnen zeilers kiezen voor vertrek vanaf het strand of door It Soal naar het IJsselmeer. Grotere boten hebben de beschikking over een trailerhelling, terwijl er ook een kraan aanwezig is met maximum van 30 ton. Naast de Camping It Soal is een jachthaven gelegen waar eventueel een ligplaats gereserveerd kan worden.

  Verblijf
  Het beheer van het camperen op het evenemententerrein wordt tijdens evenementen uitgevoerd door Camping 'It Soal'. Deze camping biedt goede sanitaire voorzieningen en kampeerfaciliteiten. Op de camping is een supermarkt gevestigd, waar men terecht kan voor alle dagelijkse boodschappen. Zeilers kunnen in tent of caravan, vlak bij hun boot kamperen. Er zijn ook stacaravans en bungalettes op de camping te huur. Overige overnachtingsmogelijkheden (pensioen, hotel, etc.) worden op verzoek door het VVV aangeleverd. Op slechts 50 meter afstand van het evenemententerrein is een uitstekend restaurant gevestigd, waar moeiteloos aan ca. 100 zeilers een goede maaltijd kan worden geserveerd. Plate-service, barbecues, zeilersmaaltijden en lunch-pakketten behoren ook tot de mogelijkheden terwijl de bijbehorende snackbar dagelijks tot 23:00 uur geopend is.

  Apres-sail

  Ook na het zeilen is het goed toeven in en rondom Workum. De stad zelf biedt volop sfeervolle eetgelegenheden. Het VVV-Workum beschikt over vele suggesties voor uitstapjes voor een zeilvrije dag. Folders kunt u vinden bij de informatiebalie op de Punt. Met steden als Bolsward, Sneek en Leeuwarden in de directe nabijheid en binnen 30 minuten bereikbaar met auto of trein, hoeven ook-niet zeilers zich niet vervelen.  << Terug
  link naar groenbloem    Op de hoek van de stal    StringIT    Hunia's Drukkerij    Bouma kraanverhuur    Klameare Workum    De Jong Workum Financieel Advies    Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    
  Glashandel Sneek    De Workumer Jachthaven    Tapijthal Workum    De Galerie    Lines4boats.nl    Jopie Huisman Museum    Makelaardij P.J. de Jong    Thijs van der Meer Slagerij