HOME FOTO'S INFORMATION BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

Archief:

2018
 • Workum bruist
 • Varende expositie
 • Efkes thús
 • De Paupers 'Ach ja'
 • Een brug slaan
  >> meer

  2017
 • Oproep
 • Rots en Water
 • Cornelia’s fontein
 • (Leeuwarden/Friesland) Culturele Hoofd
  >> meer

 • Efkes thús

  Grootste privécollectie van werk van Friese kunstenaar Jopie Huisman voor het eerst in Jopie Huisman Museum

   

  Ter ere van Friesland Culturele Hoofdstad 2018 ontvangt het Jopie Huisman Museum een bijzondere bruikleen. Uit de privéverzameling van de Zwitserse ondernemer Frederik Paulsen komen ruim dertig werken van Jopie Huisman naar Workum. Deze grootste privécollectie wordt nu voor het eerst in het Jopie Huisman Museum tentoongesteld. Hiermee kan het museum eindelijk voldoen aan een van de meest gestelde vragen van bezoekers: “Heeft Jopie Huisman nog meer geschilderd dan hier te zien is?”

   

  Thuis in 2018 
  'Efkes thús': in 2018 zijn 34 werken van Jopie Huisman een jaar lang weer even thuis. Ze keren terug op hun geboortegrond in Workum, de plek waar Jopie is opgegroeid en die hij 'de hemel op aarde' noemt. Het is niet voor niets dat dit gebeurt in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad is. Het werk van Jopie Huisman ademt in alles zijn liefde voor de Friese gemeenschap, voor de mens en de natuur.

  Friesland
  'Ik ben een jongen die vroeger een stukje Friese cultuur op mijn voddenkar verzameld heeft, toen het nog geen waarde had', zegt Jopie er zelf over. Vanuit zijn bootje tekent hij het wuivende riet in de Holle Mar, de oneindige blikken over de Friese weilanden en de vondst van een kievitsei. In zijn schilderijen en tekeningen neemt Jopie Huisman ons mee naar de puurheid van 'zijn Friesland'. Zo probeert hij een wereld vast te leggen die volgens hem aan het verdwijnen was. 'Ik heb altijd eerbied gehad en erg gehouden van het eenvoudige en nederigste om mij heen. Zo gelukkig ben ik altijd geweest.' 

  Museum

  Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidact en kunstenaar Jopie Huisman (1922 - 2000). Het is bijzonder dat de veelal realistische werken niet alleen kunstliefhebbers trekken, maar ook een groot en divers publiek. Jopie Huisman wist als geen ander de harten van mensen te raken. Honderden brieven ontving hij, van bezoekers die gegrepen waren door zijn kunst en levensfilosofie. Toen het museum in 1986 voor het eerst zijn deuren opende, was het direct een ongekend succes. Het verwelkomde in nog geen zes maanden de 100.000ste bezoeker. Nog steeds behoort het Jopie Huisman Museum tot de best bezochte musea van Friesland.
   

  Jopie's Schetsboek
  Voor kinderen is er een speciale tekenroute ontwikkeld: Jopie's Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan. Voor kinderen vanaf 4 jaar is de entree nu € 5,00 (incl. Jopie’s Schetsboek). Ook is het Schetsboek te koop in de winkel voor € 5,00 per stuk.

  'Efkes thús' is geopend 19 februari t/m 6 januari 2019.

  Openingstijden  << Terug
  Hunia's Drukkerij

  Op de hoek van de stal    Fashion by Fré    
  Organische meststoffen Culterra    Bouma kraanverhuur    
  NEDCAD    Glashandel Sneek    
  Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    De Jong Workum Financieel Advies    
  Jopie Huisman Museum    link naar groenbloem    
  Hunia's Drukkerij    WJH Yachtservice    
  Makelaardij P.J. de Jong