FOTO'S BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

Archief:

2020
  • Lampen op ijsbaan gaan weer branden
  • Helaas geen Workumerwaardloop
  • Busvervoer gewijzigd, door effecten co
  • Voedselbank geeft via kort filmpje inf
  • Wereldwinkelnieuws
    >> meer

    2019
  • Geweldig entertainment
  • Noard 74
  • Plaatselijk Belang
  • Verkiezing
  • 'Fyts 'm it nije jier yn!'
    >> meer

    2018
  • Fyftich jier lyn
  • Voetbalcafé een succes
  • Nieuwjaarsconcert Crescendo
  • Bibliotheek
  • Tarief liggelden aangepast
    >> meer

    2017
  • Rebus
  • 21 december 1967
  • Beoogd college
  • Duurzaamheid
  • Kunstbezit Súdwest-Fryslân
    >> meer

    2016
  • Life is Beautiful
  • Fyftich jier lyn
  • Wat sille we no beleve?!!
  • 3 januari Nieuwjaarsborrel Workum
  • Workum van Vroeger en Nu
    >> meer

    2015
  • Carbidschieten op de Stedspolle
  • Fiiftich jier lyn
  • Workum van Vroeger en Nu
  • Kwart miljoen voor Culturele Hoofdstad
  • Album Cor Hunia
    >> meer

    2014
  • Carbid schieten
  • Extra raadsvergadering over lijnopstel
  • Een gezond 2015
  • ‘Nieuwe woorden bij een oud verhaal’
  • Album Cor Hunia
    >> meer

    2013
  • Album Cor Hunia
  • Ernst Langhout en Johan Keus gast op n
  • Opbrengst Serious Request in Workum
  • Nieuwjaarsgroet
  • Workum van Vroeger en Nu
    >> meer

    2012
  • Rock en loll
  • Carbid schieten
  • Veel strijd bij het Ypie van der Werf
  • Loopgroep Workum zoekt trainer!
  • Workumse kunstenaars in Galerie De Ver
    >> meer

    2011
  • Rock en loll 2012
  • Een nieuwe Brijbek
  • Kerstnachtdienst
  • Skil en Nonnestrjitte
  • Brandweer rukt uit voor schoorsteenbra
    >> meer

    2010
  • Rock en Loll 2010
  • Vereniging van de maand
  • workum.nl agendabureau van Workum
  • Ypie van der Werf toernooi
  • Rock en Loll in voorbereiding
    >> meer

    2009
  • Rock en/of Loll
  • Wie maakt de mooiste winterfoto van Wo
  • Album Willem Twijnstra 13c en 14a
  • Nij Marienacker
  • Album Willem Twijnstra
    >> meer

    2008
  • Informatiebijeenkomst en condoleancere
  • Bijeenkomst in Workum druk bezocht
  • Vogelshow
  • FISKKOPPEN
  • Gasexplosie Buterikkers
    >> meer

    2007
  • Slotavond Workum 1100
  • Slot Workum 1100
  • Opening HIP
  • WINTER IN ZWEMBAD DE ROLPEAL
  • Slotavond Workum 1100 jaar
    >> meer

  • 07 - 10 - 2012 - Trots op Super kaas uit eigen land

    De familie Bokma had al een boerenbedrijf, zij hielden Jersey koeien om de melk te verkopen aan de fabrieken. Prachtige kwaliteit biologische melk was dat. Nu hadden ze er een boerderij bij met nóg meer Jerseys. Een Jersey koe is behalve beeldschoon, goed voor slechts 15 à 18 liter melk per dag. Maar deze schrale hoeveelheid zit barstensvol eiwitten, mineralen en proteïnen. Zo vol, dat bijna niemand zonder problemen er kaas van kan maken. (een ‘gewone koe’ geeft gemiddeld wel 28/30 liter per dag)

    betty koster, l'amuse, your way of life

    Nu was er bij deze boerderij een kaasmakerij inbegrepen…. Harmen, één van de zoons van de familie Bokma, vroeg of hij het niet eens mocht proberen, dat kaasmaken. Zonde toch om de kaasmakerij onbenut te laten.

    Hij ging vervolgens gewoon over de schouder van Henk Hogendoorn (de emigrerende boer) mee kijken voor deze naar Zweden vertrok, en schreef minutieus op hoe het proces plaats vond en dan…. Proberen dus!

    Nou, dat is een natuurtalent, die Harmen. Hij maakt vanaf dag één de mooiste boeren kruidnagelkaas. Een smaakcombinatie van slagroom, Karamel en specerijen. Naast die in Friesland zo beroemde kruidnagelkaas maakt hij ook heerlijke naturelkazen en kaas met fenegriek.

    betty koster, l'amuse, your way of life

    De broer van Harmen houdt zich bezig met de rijping, vertroetelt de kazen tot ze de juiste leeftijd hebben bereikt. Poetsen, keren, kloppen. Een uitermate belangrijk proces.

    Een neef van Harmen, de zoon van één van de twee gebroeders Bokma, verzorgt de Jerseys. Zomers heerlijk op het rijke polderlandschap, waar de koeien genieten van een bloemrijk présalé grasland. Présalé, door de invloed van het IJsselmeer en de zee. (Zilt) En ja, wat de koe eet, dat proef je in de kaas!

    Zo langzamerhand worden de verrukkelijke kazen ontdekt door menig liefhebber, zowel in de horeca als in de speciaalzaken. Nu hebben de broers de luxe positie hun klantenkring te kunnen laten groeien al naar gelang de hoeveelheid kaas die beschikbaar is.

    Trost belt Otto-Jan, de broer verantwoordelijk voor de marketing mij regelmatig om te vertellen wie nú weer zijn kaas wil kopen, of dat Jonny Boer of Robert Kranenborg hem persoonlijk complimenteerde.

    Dit zijn van die trouvailles, veroorzaakt door Joop Braakhekke die vaste gast is op de boerderij, waar je kinderlijk blij van wordt!

    Noten, gras, boterbabbelaars, boterbloemen, zelfs fruitige tonen bespelen het smakenpallet. Dit in combinatie met komijnzaad en kruidnagel brengt het oer-Holllandse gevoel naar boven.

    betty koster, l'amuse, your way of life

    September kaas is dan een volgende bijzonderheid. Nu speelt het vocht in de grond grote parten en het inmiddels drie maal gemaaide gras geeft een heel eigen karakter aan de kaas.

    Met de al zo volle melk, wil het niet altijd goed gaan in deze maand, maar als het wel goed gaat ontwikkelt zich een verrukkelijke boerensmaak in de kaas. Vanaf 5 maanden genieten, maar nu na een jaar rijpen ongeëvenaard lekker! Heerlijk toch, die seizoenen op de boerderij!

    Nu kun je hun kruidnagelkaas niet zomaar bij ieder drankje serveren;
    We probeerden “Kekfrankos”, een heerlijke rode wijn van Heiman uit Hongarije. Blaufrankisch is het gebruikte druivenras en met de kaas samen ontstond het perfecte huwelijk!

    Ook een Hongaarse wijn van de Furmint druif, genaamd Sint Hona was een zeer spannende combinatie. De wijn wordt biologisch geproduceerd op een uitgedroogde vulkaan. Licht geoxideerd van smaak, echt een frisse en tegelijk zoete combinatie.

    Als thee kies ik voor dePu-Ehr thee van Dilmah uit Sri Lanka. Aards van geur en smaak, herfstachtig met hooitonen, mossig , tabak en leertonen, dat het in thee kan zitten! Gezet met kokend water, 4 à 5 minuten getrokken en geserveerd op 80 graden in een wijnglas een onverwacht genoegen.

    Het ultieme V.O.C. gevoel!

    Geniet mensen!

    Door Betty Koster

     



    << Terug
    Touristinfo

    Bouma kraanverhuur    Organische meststoffen Culterra    
    Op de hoek van de stal    Jopie Huisman Museum    
    link naar groenbloem    Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    
    Hunia's Drukkerij    Touwspecialist    
    NEDCAD    Klameare Workum    
    Makelaardij P.J. de Jong    Fasion by Fre    
    Tapijthal Workum