HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

19 - 02 - 2020 - Filmtheater Workum

Programma Filmtheater WorkumTijdens de voorjaarsvakantie (woensdag 19 februari) draait er in het filmtheater om 16:00 uur een hartverwarmende Nederlandse speelfilm voor jong en oud (NL 2019, 89 minuten).

De elfjarige Sam ontmoet tijdens de zomervakantie op Terschelling de eigenzinnige Tess, een levenslustig meisje dat net zo’n wonderlijke kijk op de wereld lijkt te hebben als hijzelf. Hij komt er al snel achter dat Tess bezig is met een mysterieuze missie.

Sam is bang dat hij als jongste van het gezin ooit in z’n eentje zal overblijven. Daarom geeft hij zichzelf de opdracht te oefenen om alleen te zijn. Iedere dag een beetje langer. Dat gaat hem eerst nog makkelijk af, maar wordt steeds moeilijker nadat hij op Terschelling Tess ontmoet, de dochter van de doktersassistente. Sam wordt vaak niet begrepen door zijn ouders, maar bij Tess is alles anders. Zij betrekt hem langzaam maar zeker bij een wonderlijk plan.

Door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen.

De film won talloze prijzen op de festivals van Berlijn, New York, Zagreb, Kaliningrad en Kristiansand.


Kidsweek: 'Van het boek van Anna Woltz had geen mooiere film gemaakt kunnen worden.' ?????

NRC: 'Net zo goed als een Scandinavische jeugdfilm.' ????

de Volkskrant: 'De triomftocht langs prestigieuze kinderfilmfestivals is terecht.' ????

Algemeen Dagblad: 'Een verademing' ????

Trouw: 'Een hartverwarmende familiefilm voor jong en oud.' ????

 

Om 20:00 uur volgt de tot 'Europese film van het jaar' gekozen speelfilm over de relatie tussen Queen Anne en haar adviseur en geliefde Sarah Churchill. Er ontstaat spanning in die relatie door de komst van Sarah's jongere nicht Abigail (IR/GB/U S 2019, 120 minuten, kostuumdrama, Engels gesproken / Nederlands ondertiteld).

Vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, zeventiende-eeuwse Britse koningin Anne, en twee hofdames die met alle mogelijke middelen strijden om haar (seksuele) gunsten. Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen (gesproken in modern Engels), tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos, die de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo oprekt, dat hij bijkans een nieuw genre creëert.

Lanthimos wilde altijd al graag een kostuumfilm maken zei hij bij de première van The Favourite op het filmfestival van Venetië. Dat hij vervolgens een subversieve, heerlijk vileine variant vol humor maakt, is in zijn geval niet meer dan logisch."

 

Trouw: 'Deze driehoeksverhouding vormt het hart van de film en het knappe van The Favourite, behalve verrukkelijkheid, is dat alle nuances van die verhouding voelbaar worden. Tussen Sarah Churchill en de koningin Anne was een complexe intieme en seksuele verhouding ontstaan en de film suggereert dat Anne een einde wilde aan die emotionele afhankelijkheid. (...) Kers op de taart zijn de groothoeklenzen waarmee Yorgos Lanthimos deze beestenbende laat zien, die het vertekende perspectief van de aristocratie illustreren, een wereld waarin alles uit verhouding is.' ????

Telegraaf: 'Deze film speelt niet alleen de 'bitchfight' van de twee hofdames wrang-komisch uit. Lanthimos steekt ook de draak met het idee dat grote macht gepaard gaat met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.' ????

NRC: 'Het is duidelijk: 'The Favourite is geen doorsnee kostuumfilm. En, anachronistisch of niet, er worden flink veel woorden in gebezigd die je niet direct verwacht in een historische film (...)' ????

 

Algemeen Dagblad: 'De driehoeksverhouding tussen koningin Anne (1665-1714) en twee van haar hofdames is een ondeugend, vrijpostig en stoutmoedig schouwspel dat zelden is vertoond over de Britse monarchie.' ?????

Voor het reserveren van zitplaatsen voor bovenstaande film kunt u terecht op www.filmtheaterworkum.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het filmtheater aan de Emmabuert 16. Het theater opent een half uur voor aanvang van de films. << Terug
Touristinfo

Organische meststoffen Culterra    Klameare Workum    
Jopie Huisman Museum    link naar groenbloem    
Makelaardij P.J. de Jong    De Jong Workum Financieel Advies    
Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    Fasion by Fre    
Hunia's Drukkerij    Op de hoek van de stal    
Bouma kraanverhuur    Thijs van der Meer Slagerij    
Workumer Jachtservice