HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais nieuws agenda activiteiten

09 - 08 - 2020 - Workum Klassiek Schertsenderwijs

De humor van de filmvoorstelling met Herman Finkers op de laatste zomerzondagmiddag inspireerde me tot het idee voor een lezing over humor in de muziek. Met als rode draad het Scherzo. De naam van deze muziekvorm geeft al aan dat er hier sprake is van ’schertsen’, humor. En in veel klassieke muziek zit humor. Uiteraard komt de grote Deense komiek Victor Borge aan bod. In deze lezing maken we ook kennis met de muziek van P.D.Q. Bach en met de concerten die in de zestiger jaren werden georganiseerd door Gerald Hoffnung.

Maar wat te denken van de humor van klassieke componisten zoals Mozart met zijn ‘Musikalischer Spass’ of de muzikale grappen in veel muziek van Haydn. Er wordt verder een kort overzicht gegeven van de ontwikkeling van het Scherzo vanuit de oudere muziek van Monteverdi en Bach via het Menuet bij Haydn tot het eerste symfonische scherzo van Beethoven. In de romantiek speelt het Scherzo ook een rol in beschrijvende muziek zoals in de opera of in de toneelmuziek bij de Midzomernachtsdroom van Mendelssohn. Maar er is meer te beleven in de Scherzo-muziek. Humor heeft meer aspecten dan alleen maar grappigheid. Het blijkt dat humor en drama soms dicht bij elkaar liggen. De Scherzi van Chopin (waarvan er twee zullen klinken tijdens deze lezing) bezitten weliswaar de snelle motoriek die zo kenmerkend is voor het Scherzo, maar het zijn hier kleine romantische drama’s geworden met een intense melancholie. En de scherzi uit de symfonieën van Mahler en Shostakovich variëren van geheimzinnig en soms demonisch (zoals het Scherzo uit Mahlers 2e Symfonie) tot bitter sarcasme in de 10e Symfonie van Shostakovich.


Een lezing met een veelzijdigheid aan muzikale stijlen en met audio- en videofragmenten, waarbij het duidelijk is dat humor meer is dan alleen maar grappig vermaak.
De lezing wordt gehouden op 9 augustus in de Klameare in Workum en begint om 15.00 u.
Opgave is verplicht (corona-regels) en dat kan via een mail naar
heerbees@ziggo.nl o.v.v. naam en aantal personen. Bellen kan ook naar de cursusleider: 0515-543292.<< Terug
Touristinfo

link naar groenbloem    Fasion by Fre    
Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    Bouma kraanverhuur    
Tapijthal Workum    Jopie Huisman Museum    
Workumer Jachtservice    Thijs van der Meer Slagerij    
NEDCAD    Touwspecialist    
De Jong Workum Financieel Advies    Klameare Workum    
Glashandel Sneek