HOME FOTO'S INFORMATIEF BRIJBEK LINKS CONTACT
Choose your language:      nederlands   deutsch   English   Francais

informatief

 • Geschiedenis van Workum
 • Kunst en Cultuur in Workum
 • Bezienswaardigheden
 • Belangrijke adressen
 • Plattegrond Workum
 • Algemeen
 • Informatief
 • Ontdekkingstocht door één van de Friese 11 steden

  Uit oude verhalen is bekend, dat in 1763 de Elfstedentocht reeds werd geschaatst. Wie de traditie om alle elf steden in één dag aan te doen op gang heeft gebracht is onbekend. Wel weten we dat de tocht der tochten zeer tot de verbeelding spreekt. In Fryslân, in Nederland maar ook ver daarbuiten.
  Ook buiten het schaatsseizoen is de Elfstedentocht populair, want de tocht hoeft niet noodzakelijkerwijs per schaats afgelegd te worden. Gelukkig kan de route ook op andere manieren afgelegd worden bijvoorbeeld wandelend, op de fiets, op skeelers, schaatsend, kanoënd, per paard, in een boot met mast (over het water met beweegbare bruggen), op de motor of in de auto afleggen.

  Stad van aardewerk en oude lompen

  Workum kenmerkt zich door een lange straat die aan beide zijden is bebouwd. Ooit was dit het water 'Wymerts'. Hoewel Workum niet aan zee ligt, deed de stad toch volop mee aan de zeehandel. Dat was mogelijk doordat de brede waterweg It Soal in verbinding stond met de vroegere Zuiderzee,het huidige IJsselmeer. Wie vanaf het IJsselmeer It Soal opvaart, komt na precies twee kilometer een schutsluis tegen. Daar begint Workum. Schilderachtig weerspiegelen de huisjes op de dijk in het water. Vlakbij de sluis staat scheepswerf De Hoop. Al meer dan drie eeuwen worden hier schepen gebouwd en gerestaureerd. Ook nu nog is de werf volop in bedrijf. Als u geluk hebt, kunt u een afspraak maken om eens een kijkje te nemen.

  Ambachtelijk aardewerk

  Langs de kuststrook van de voormalige Zuiderzee is veel ambachtelijk aardewerk te vinden. Zo ook in Workum. Kenmerkend is het eenvoudige bruine aardewerk met decoraties in ringeloor-techniek. In het begin van de 20e eeuw deed de kerfsnee-techniek zijn intrede. Als u geïnteresseerd bent in aardewerknijverheid, moet u zeker eens een kijkje nemen in een de aardewerkateliers die deze technieken nog steeds toepassen. U vindt er vast en zeker prachtige souvenirs.

  Van lompenboer naar kunstschilder

  Zeer geliefd zijn de schilderijen en tekeningen van Jopie Huisman. Deze voormalige 'lompenboer' en handelaar in oud ijzer leerde zichzelf schilderen en koos als onderwerp veelal zijn eigen lompen. Zijn vermogen het alledaagse en de armoe op intens gedetailleerde wijze weer te geven, wekt alom veel bewondering.De Workumers vonden dan ook dat zijn werk een eigen museum verdiende. Dat bleek een goede keus, want het eerste museum was al snel veel te klein en kon de grote stroom bezoekers niet verwerken. Nu heeft het Jopie Huisman museum een ruimer onderkomen waar duizenden mensen zijn versleten onderbroeken en schoenen, maar ook portretten komen bezichtigen.

  Touristinfo

  Klameare Workum    Glashandel Sneek    
  Op de hoek van de stal    link naar groenbloem    
  Organische meststoffen Culterra    Jopie Huisman Museum    
  Natuurvol Tuinen / Arjan Jenema    Makelaardij P.J. de Jong    
  Bouma kraanverhuur    Workumer Jachtservice    
  De Jong Workum Financieel Advies    Thijs van der Meer Slagerij    
  Touwspecialist